Smart Investor Malaysia

Previous
Next

SC Anjurkan Pameran Pendidikan Pelabur Pada 14-16 Oktober 2022

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) akan mengadakan pameran pendidikan pelabur selama tiga hari pada 14-16 Oktober 2022 bagi meningkatkan tahap celik kewangan dan membantu orang ramai melindungi diri mereka daripada penipu pelaburan.

Data terkini daripada SC menunjukkan bahawa penipu atau scammer masih berleluasa, terutamanya mereka yang menggunakan media sosial untuk menarik dan menipu pelabur dengan tawaran pakej pelaburan dan tuntutan jaminan pulangan tinggi yang tidak realistik dan tanpa risiko. Ini berikutan penemuan kaji selidik SC yang menunjukkan rakyat Malaysia masih mempunyai tahap kesedaran dan pengetahuan yang rendah tentang pelaburan dan produk pasaran modal.

Berdasarkan data yang dikumpul, SC telah menerima 1,800 aduan dan pertanyaan berkaitan penipuan pelaburan dan aktiviti tidak berlesen dalam tempoh sembilan bulan pertama tahun ini. Kesemua penipuan itu dipromosikan dalam talian melalui saluran komunikasi seperti Telegram dan WhatsApp serta platform media sosial seperti Facebook, Instagram dan TikTok.

Pengerusi SC Dato’ Seri Dr. Awang Adek Hussin berkata SC memantau Internet secara aktif untuk mengenalpasti aktiviti pasaran modal yang mencurigakan dan juga mengeluarkan amaran kepada pelabur melalui Senarai Makluman Pelabur SC, yang dikemas kini hampir setiap hari.

“Ciri Internet yang terbuka menyukarkan kita untuk melindungi pelabur,” kata Dato’ Seri Dr. Awang. “Oleh itu, tindakan terbaik yang boleh diambil oleh pelabur untuk mengelak daripada menjadi mangsa penipuan pelaburan dan aktiviti tidak berlesen adalah untuk melengkapkan diri dan meningkatkan pengetahuan kewangan mereka.”

Di bawah undang-undang sekuriti Malaysia, mana-mana individu atau syarikat yang menjalankan atau mempromosikan aktiviti pasaran modal, walaupun yang diluluskan dalam bidang kuasa lain, mesti dilesenkan atau didaftarkan oleh SC. Oleh itu, pelabur meletakkan diri mereka dalam risiko apabila berurusan dengan pihak tidak berlesen atau tidak berdaftar kerana capaian kawal selia SC ke atas entiti haram ini adalah terhad.

Dalam tinjauan yang dijalankan oleh SC, didapati pelabur Malaysia mempunyai jangkaan yang tidak realistik terhadap pulangan pelaburan kerana salah tanggapan tentang risiko dan pulangan. Celik kewangan yang rendah juga menjadikan pelabur terdedah kepada aktiviti tidak berlesen dan penipuan.

Pameran pendidikan pelabur SC iaitu InvestSmart® Fest (ISF 2022) akan berlangsung pada 14-16 Oktober 2022 di Dewan Pameran 5 Pusat Konvensyen Kuala Lumpur (KLCC).

ISF 2022 akan menghimpunkan lebih 40 peserta pameran, terdiri daripada Rangkaian Pendidikan Kewangan (FEN), Bursa Malaysia, Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), bank pelaburan dan penyedia produk dan perkhidmatan pasaran modal lain. Pemain daripada industri fintech seperti Luno Malaysia dan Wahed Investment juga akan membuat penampilan. ISF 2022 akan menampilkan ceramah, perbincangan panel dan sesi diskusi oleh pakar kewangan dan pelaburan terkemuka untuk berkongsi pandangan mereka tentang pasaran modal Malaysia dan peluang pelaburan yang tersedia.

ISF 2022 juga akan menawarkan sesi perancangan kewangan percuma untuk membolehkan orang ramai merancang pelaburan dan persaraan mereka dengan bimbingan perancang kewangan berlesen. Terdapat hampir 600 perundingan #FinPlan4U tersedia, secara fizikal dan maya.

Untuk maklumat lanjut tentang ISF 2022 dan perundingan perancangan kewangan #FinPlan4U, sila layari https://investsmartsc.my/ atau akaun media sosial InvestSmart®.

InvestSmart® Fest disokong oleh Bursa Malaysia, Persekutuan Pengurus Pelaburan Malaysia, Persatuan Perancang Kewangan Malaysia dan Majlis Perancangan Kewangan Malaysia. Ia diadakan sempena Bulan Celik Kewangan 2022 dan Minggu Pelabur Sedunia 2022.

Mengenai Suruhanjaya Sekuriti Malaysia:

Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC), sebuah badan berkanun yang melapor kepada Menteri Kewangan, ditubuhkan di bawah Akta Suruhanjaya Sekuriti 1993. Ia merupakan agensi kawal selia tunggal bagi pengawalseliaan dan pembangunan pasaran modal. SC mempunyai tanggungjawab langsung untuk menyelia dan memantau aktiviti institusi pasaran, termasuk bursa dan rumah penjelasan, dan mengawal selia semua individu yang dilesenkan di bawah Akta Pasaran Modal dan Perkhidmatan 2007. Maklumat lanjut mengenai SC boleh didapati di laman sesawangnya di www.sc.com.my. Ikuti SC di twitter di @SecComMy untuk perkembangan terkini.

Join our Telegram to get the latest from Smart Investor
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

Recent Posts

Related Posts

Smart Investor Newsletter

Get Our Latest Articles And More Delivered To Your Inbox!

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?