Smart Investor Malaysia

Previous
Next

Apa Itu Aliran Tunai Atau Cash Flow, Dan Kenapa Ianya Penting Dalam Perniagaan?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

Cash Flow adalah aliran tunai adalah pergerakan tunai masuk atau keluar dari akaun, perniagaan, atau pelaburan sepanjang tempoh tertentu. Kitaran aliran masuk dan aliran keluar tunai memainkan peranan penting dalam kesihatan kewangan perniagaan. Ini adalah tanda kesihatan kewangan yang baik apabila aliran masuk tunai melebihi aliran keluar tunai.

Nak tahu lebih lanjut mengenai apa itu aliran tunai? Jemput baca sampai habis.

Apa Itu Aliran Tunai? Tunai Masuk, Tunai Keluar

Tunai datang dari pelanggan atau pelanggan yang membeli produk atau perkhidmatan anda. Jika pelanggan tidak membayar pada masa pembelian,
beberapa aliran tunai anda akan datang dari koleksi akaun yang akan diterima. Tunai keluar daripada perniagaan anda dalam bentuk pembayaran untuk perbelanjaan, seperti sewa atau gadai janji, dalam pembayaran bulanan pinjaman, dan dalam pembayaran cukai dan hutang lain-lain.

Fikirkan ‘aliran tunai’ sebagai gambar akaun semak perniagaan anda. Jika lebih banyak wang datang daripada keluar, anda berada dalam keadaan “aliran tunai positif” dan anda mempunyai cukup untuk membayar bil anda.

Jika lebih banyak wang tunai keluar dari masuk, anda berada dalam bahaya yang berlebihan, dan anda perlu mencari wang untuk menutup overdraf anda.

Inilah sebabnya mengapa perniagaan baru biasanya memerlukan modal kerja, dalam bentuk pinjaman atau garis kredit, untuk menutup kekurangan aliran tunai.

Tunai vs Wang Tunai

Bagi sesetengah perniagaan, seperti restoran dan sesetengah peruncit, wang tunai benar-benar wang tunai – mata wang dan wang kertas. Perniagaan mengambil wang tunai dari pelanggan dan kadang-kadang membayar bilnya secara tunai.

Perniagaan tunai mempunyai masalah khas dengan mengesan aliran tunai, terutamanya kerana mereka mungkin tidak menjejaki pendapatan melainkan terdapat invois atau dokumen lain. Perniagaan tunai lebih berisiko untuk diaudit oleh Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia (LHDN).

Sekarang dah tahu serba sedikit tentang apa itu aliran tunai, jom kita tengok pula mengapa ianya penting.

Mengapa Aliran Tunai Penting?

Kekurangan wang tunai adalah salah satu sebab utama perniagaan kecil gagal. Pentadbiran Perniagaan Kecil mengatakan bahawa “rizab tunai yang
tidak mencukupi” adalah punca permulaan yang tidak berjaya.

Ia juga dikenali sebagai “kehabisan wang,” dan ia akan memaksa anda gulung tikar lebih cepat.

Aliran Tunai Apabila Memulakan Perniagaan

Berurusan dengan isu aliran tunai adalah paling sukar apabila anda memulakan perniagaan. Anda mempunyai banyak perbelanjaan dan wang akan keluar dengan cepat. Dan anda mungkin tidak mempunyai jualan atau pelanggan yang membayar anda.

Anda akan memerlukan beberapa sumber sementara wang tunai lain, seperti melalui garis kredit sementara, untuk membawa anda pergi ke keadaan aliran tunai yang positif.

Aliran Tunai Dalam Perniagaan Bermusim

Aliran tunai sangat penting untuk perniagaan bermusim – mereka yang mengalami turun naik perniagaan yang besar pada masa berlainan tahun,
seperti perniagaan percutian dan perniagaan musim panas.

Menguruskan aliran tunai dalam jenis perniagaan ini adalah rumit, tetapi boleh dilakukan.

Aliran Tunai vs Keuntungan

Ia mungkin untuk perniagaan anda membuat keuntungan, tetapi tidak mempunyai wang tunai. Bagaimana keadaannya?

Jawapan ringkas ialah keuntungan adalah konsep perakaunan, sementara wang tunai adalah jumlah dalam akaun pemeriksaan perniagaan. Anda boleh mempunyai aset, seperti akaun belum terima (wang yang terhutang kepada anda oleh pelanggan) tetapi jika anda tidak dapat mengutip hutang tersebut, anda tidak akan mempunyai wang tunai.

Sistem perakaunan anda juga boleh menunjukkan perbezaan antara tunai dan keuntungan. Jika perniagaan anda menjalankan perakaunan akruan, anda mengiktiraf pendapatan apabila invois dihantar, walaupun pelanggan tidak membayar.

Dalam kes ini, anda mungkin menunjukkan keuntungan tetapi tidak mempunyai wang tunai.

Cara Menganalisis Aliran Tunai

money mindset

Cara terbaik untuk mengesan aliran tunai dalam perniagaan anda adalah untuk menjalankan laporan aliran tunai. Kenyataan aliran tunai melihat perubahan kepada tunai (dalam kes ini, akaun semak perniagaan anda), dari aktiviti perniagaan yang berlainan dan peningkatan atau penurunan dalam akaun lain pada lembaran imbangan perniagaan.

Sebagai contoh:

  • Apa yang berlaku kepada wang tunai jika pelanggan membayar bil-bil?
  • Apa yang berlaku kepada wang tunai jika perniagaan anda membekalkan barangan?
  • Apa yang berlaku kepada wang tunai jika anda membeli komputer?
  • Apa yang berlaku kepada wang tunai jika anda membayar pekerja atau kontraktor bebas?
  • Ada kalanya, anda mungkin perlu mengesan aliran tunai setiap minggu, mungkin setiap hari.

Cara yang cepat dan mudah untuk menjalankan analisis aliran tunai adalah membandingkan jumlah pembelian tanpa bayaran kepada jumlah jualan yang terhutang pada akhir setiap bulan. Jika jumlah pembelian belum dibayar lebih besar daripada jumlah jualan yang perlu dibayar, anda perlu membelanjakan lebih banyak wang daripada yang anda terima pada bulan berikutnya, yang menunjukkan ada potensi berlakunya masalah aliran tunai.

Pada akhir bulan, lihat jumlah jualan anda.

  1. Tambah pembelian yang telah anda buat yang masih perlu dibayar.
  2. Perbezaannya adalah apa yang anda perlukan untuk masuk sebagai pendapatan untuk kekal.
  3. Sekiranya kekurangan tunai bulanan ini berterusan selama beberapa bulan, anda akan dapat lebih banyak lagi.

Perisian perakaunan anda sepatutnya mempunyai penyata aliran tunai sebagai salah satu laporan standard, atau akauntan anda boleh menjalankannya untuk anda.

Sekarang anda dah tahu apa itu aliran tunai dan kenapa ianya penting?

Tentang Pejuang Usahawan

Kami menyediakan perkhidmatan Penubuhan Syarikat, Pengurusan Akaun, Audit & Cukai serta Pembiayaan Islam & Pelaburan. Dapatkan Nasihat Usahawan & Kewangan Syarikat bersama PEJUANG USAHAWAN.

Nombor Telefon: 019-3796690
Emel: pejuangusahawan@gmail.com
Laman Web: www.pejuangusahawan.com

Join our Telegram to get the latest from Smart Investor
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

Recent Posts

Related Posts

Smart Investor Newsletter

Get Our Latest Articles And More Delivered To Your Inbox!

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?