Smart Investor Malaysia

Previous
Next

Aliran Tunai Adalah Nadi Perniagaan, 5 Cara Nak Meningkatkan Aliran Tunai

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

Sebelum ini kita ada tengok sikit berkenaan Apa Itu Aliran Tunai Atau Cash Flow, Dan Kenapa Ianya Penting Dalam Perniagaan? Boleh rujuk artikel tersebut untuk mengetahui lebih lanjut.

Sekarang kita akan tengok pula cara-cara nak meningkatkan aliran tunai. Anda dah bersedia?

Aliran Tunai Positif VS Aliran Tunai Negatif

Pada asasnya, aliran tunai adalah pergerakan dana masuk dan keluar dari perniagaan anda. Anda harus menjejaki ini sama ada mingguan, bulanan atau suku tahunan. Aliran tunai ini pula terbahagi kepada dua.

Aliran Tunai Positif

Ini berlaku apabila pengaliran tunai ke dalam perniagaan anda dari jualan, akaun belum terima, dan lain-lain lebih daripada jumlah tunai yang meninggalkan perniagaan anda melalui akaun yang perlu dibayar, perbelanjaan bulanan, gaji, dan lain-lain.

Aliran Tunai Negatif

Ini berlaku apabila aliran keluar wang anda lebih besar daripada tunai masuk anda. Ini biasanya membina masalah untuk perniagaan, tetapi ada langkah yang anda boleh ambil untuk memperbaiki keadaan dan menjana atau mengumpulkan lebih banyak wang tunai sambil mengekalkan atau memotong perbelanjaan.

5 Cara Nak Meningkatkan Aliran Tunai

Kebanyakan pemilik perniagaan melihat pertumbuhan sebagai penyelesaian masalah aliran tunai. Itulah sebabnya mereka sering mencapai matlamat mereka untuk mengembangkan perniagaan hanya untuk mendapati mereka telah meningkatkan masalah aliran tunai mereka dalam proses tersebut.

Rancang pertumbuhan dan perbelanjaan tunai yang berkaitan terlebih dahulu, jadi mereka tidak mengejutkan. Sementara itu, saya mengesyorkan bahawa anda mengambil langkah praktikal berikut untuk menguruskan aliran tunai, terutamanya untuk perniagaan yang semakin meningkat.

Sekarang dah tahu apa itu aliran tunai, apa pula yang dimaksudkan dengan aliran tunai positif dan aliran tunai negatif – jom kita tengok cara-cara nak meningkatkan aliran tunai.

1. Mengambil pesanan

Untuk mempercepat penerimaan dan pemprosesan penghutang, saya mencadangkan beberapa langkah. Gunakan sebaik mungkin teknologi interenet bank supaya pelanggan di lokasi jauh boleh melayari pembayaran di sana lebih sistematik dan proses oleh bank lebih cepat.

Minta pelanggan membuat pemeriksaan terlebih dahulu supaya bank boleh menarik balik akaun mereka pada selang waktu yang ditetapkan.
Memusatkan perbankan anda di satu bank. Minta pelanggan membayar dengan cek pemindahan deposit, pemindahan dana yang agak murah.
Anda juga boleh cuba menawarkan diskaun kepada pelanggan jika mereka membayar bil dengan cepat.

2. Keperluan kredit yang ketat

Perniagaan sering perlu memberi kredit kepada pelanggan, terutamanya apabila bermula atau berkembang. Tetapi anda perlu membuat penyelidikan anda terlebih dahulu untuk menentukan risiko memperluaskan kredit kepada setiap pelanggan.

  • Bolehkah mereka membayar bil mereka tepat pada waktunya?
  • Adakah perniagaan mereka berkembang atau goyah?
  • Adakah mereka mempunyai masalah aliran tunai?

Saya mengesyorkan mendapatkan laporan mengenai bakal pelanggan dan meminta mereka mengisi permohonan kredit. Anda juga harus menyemak rujukan. Satu lagi pilihan untuk memperluaskan kredit kedai ialah menerima kad kredit. Ini akan menjejaskan peratusan anda, secara amnya dari 2 hingga 5 peratus daripada jualan, tetapi mungkin pertaruhan yang lebih selamat jika dibayar tepat pada waktunya.

3. Meningkatkan jualan

Cara seterusnya untuk meningkatkan aliran tunai adalah dengan cuba menarik pelanggan baru atau menjual barang atau perkhidmatan tambahan kepada pelanggan anda yang sedia ada. Tetapi ini mungkin lebih mudah dikatakan daripada dilakukan.

Pemerolehan pelanggan baru adalah penting untuk perniagaan yang semakin berkembang, tetapi dapat mengambil waktu dan wang untuk
mengubah prospek menjadi penjualan. Menjual lebih banyak kepada pelanggan sedia ada lebih murah dan anda mungkin boleh melakukan ini
dengan menganalisis apa yang mereka beli dan mengapa – maklumat yang mungkin membawa anda untuk meningkatkan margin keuntungan anda
dan semoga menjana lebih banyak wang tunai.

Saya memberi AMARAN kepada perniagaan untuk berhati-hati apabila meningkatkan jualan kerana anda hanya dapat meningkatkan penghutang
akaun anda dan bukan tunai sebenar jika jualan tersebut sedang kredit.

4. Diskaun harga

Satu pilihan untuk meningkatkan aliran tunai adalah untuk menawarkan diskaun pelanggan anda jika mereka membayar lebih awal. Walaupun amalan ini boleh memberi kesan kepada margin keuntungan anda, ia mungkin membantu pengurusan aliran tunai anda dengan memberi insentif kepada pelanggan untuk melakukan pembayaran lebih awal daripada kitaran bil yang biasanya diperlukan.

Syarikat anda juga boleh memanfaatkan ini dengan pembekal dan orang lain yang anda berhutang, tetapi berhati-hati bahawa pembayaran awal hutang anda tidak meninggalkan anda dengan kekurangan aliran tunai.

5. Mengamankan pinjaman

Masalah aliran tunai jangka pendek kadangkadang memerlukan perniagaan yang mengambil pinjaman dari institusi kewangan. Sesetengah jenis mungkin adalah garis kredit pusingan atau pinjaman ekuiti. Kebanyakan masa ini jenis pinjaman mencapai matlamatnya, walaupun semasa krisis kewangan banyak bank membatalkan garis kredit dan memanggil pinjaman. Cara lain ialah pinjaman dilunaskan jangka panjang yang termasuk faedah dan prinsipal sehingga pinjaman dibayar.

Itulah dia cara-cara nak meningkatkan aliran tunai dalam perniagaan anda. Semoga ianya bermanfaat.

Tentang Pejuang Usahawan

Kami menyediakan perkhidmatan Penubuhan Syarikat, Pengurusan Akaun, Audit & Cukai serta Pembiayaan Islam & Pelaburan. Dapatkan Nasihat Usahawan & Kewangan Syarikat bersama PEJUANG USAHAWAN.

Nombor Telefon: 019-3796690
Emel: pejuangusahawan@gmail.com
Laman Web: www.pejuangusahawan.com

Join our Telegram to get the latest from Smart Investor
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

Recent Posts

Related Posts

Smart Investor Newsletter

Get Our Latest Articles And More Delivered To Your Inbox!

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?